Saturday, 16 April 2016

Cerita Kita : Dia Bakal Imamku :)

Assalamualaikum...hari ni nk membebel byk sket nih...hehehe



Alhamdulillah....masih diberikan nafas oleh Allah tuk mengharungi 1 lagi tahun dalam hidup ni...lama dah tinggal blog ni tanpa apa2 catatan...last update pon disember lepas...adoyaiii...betapa sibuknya hidup ni..ececece...sibuk la sgt kennn...macam2 ujian Allah bagi tahun lepas....sesungguhnya janji Allah itu pasti...setiap hidupan di dunia ni dijadikan Allah berpasangan,begitu juga manusia....begitu juga antara aq dan dia..x sangka Allah berikan die untuk aq.


Kadang2 bila dipikir2 mcm dalam novel pon ad kisah aq dengan mamat nih.Tahun 2015 mengajar aq byk benda,byk dugaan dtg...sehingga lah pada bulan Disember tahun lepas,aq boleh pulak terjumpa balik 1 mamat yg annoyying dia blh tahan jgk la dlu..hahahaha...tiba2 dia boleh msj dkat facebook aq di saat aq penuh dengan masalah,di saat aq perlukn tempat utk aq mencurahkn ap yg aq rasa selaen Allah,iaitu teman rapat.


Kami kenal dalam tahun 2011/2012 mcm 2...kenal melalui internet,jadi sahabat alam maya utk lebih krg 2,3 tahun sampailah aq dan dia lost contact teros selepas dia menyuarakan hasrat dia utk bertunang dengan kekasihnya (masa mula2 kenal dia single).Masa tu Allah je tau rasa hati ni..sedih bila sahabat cakap aq dh xleh kwn ngn ko,aq dh nk tunang,tunang aq jles,bla3 mcm 2...die da bg fullstop jgn contact lg (dia jenis setia namati),aq masa 2 agak sedih,sedih sbb hilang kwn,sahabat susah senang or blh kata crush jgk la (tapi aq malu nk ckp kt die...hakhakhak),tapi aq redha,dan anggap ad hikmah aq hilang dia masa tu,lgipon masa 2 die berpunya kn..xbaik kcau hbungan org.Aq jalani hidup mcm biasa,theres nothing 2 regret...ecececece..kenkunun la kn..pdahal dlm aty,cis ko ad tunang lupa member..kahkahkah


Habis bab 2, aq ni ingat dh xkn jumpa dh mamat ni,xkn contact ap dah...tapi...takdir Allah...bulan Disember 2015,aq dapat msj dari dia....



"Weh sya

Ko da kawen blom

Kalo blom bg aq no ko..aq termimpi ko lak td..dam..aq harap ko slmt n masih bernafas"



Perrrgghhhh...masa dpt msj ni,dada iols mcm nk meletop..!!! crush msj kottt...brtahun aq crush kt die tnpa die tau,tapi aq kontrol sambil reply balik msj die...


"hahahahhhah

blom la *** oi

cowie la lambat

aq smlm sbuk bljar kreta...ary ni test

aq pkai no lma la

**********

wasap ad

law weechat add aq kt id ni

********

ko xmsj aq siap ko ea

aq sepak ko bobot gemok

hahahahhahhahahahahhaa"

Kenkunun mcm xde pape la kn3...pastu die msj aq,n aq tnya la dh kwen k,xdh ad brapa ank smua,,,sbb msa last contact pon die dh nk tunang kn...tup2 die bgtau dah putus tunang ats sebab2 yg xleh nk ckp kt sini la....hehehe


pastu msj la ktorg...mcm dlu2..hari2 gelak sampai la 1 hri mak aq carikn calon suami utk aq,aq xknl smua la,aq pon jmpe la die..tpi aq ckup xsuke calon 2 (sebab dirahsiakn)...mak aq msa 2 mrah jgk la sbb aq ni dh 2+ tpi still membujang.....aq pn dlm xsedar, tercerita la dkat en.crush aq ni, luah la ap aq rsa,srabut,tertekan smua...tiba2 je die ckp, "kalau aq yg minang ko,ko rsa ok x? ko nk x?"...msa 2 aq ingatkn die maen2 n gurau2 je,yela msa 2 aq tgah sdih kaw2 pnyer kenkunun kne kawen pksa law aq xde calon laen...aq pon jwb la "kalau dengan ko,ok la...."


Lpas je dri 2, die ckp la nk dtg betul2...masa ni ingt die maen2 lg, die ckp akn dtg bulan Mac 2016...Tup2...lepas je seminggu die ckp nk dtg, die dah TERPACAK depan rmah...ya Allah...2 la kali pertamanya aq tgok face to face crush aq ni...dlm bertahun2 kawan...2 la pertama2 kalinya, sbb slama ni xpenah pn ckp nk jumpa la ap la...sbb kami jauh...Benda 1st die buat smpai je dia dkat tmpat tggal aq adalah hantar gambar (sebelom 2 die ckp ad suprise present)...and gmbar 2 tempat yg aq kenal sgt2...mmg tempat tggal aq...!!! Allah je tau perasaan masa 2...takot,gemuruh,berdebar,nk ngis,happy...smua ada la..lpas je send gmbar die call....ckp nk jumpa mak aq...aq sedapkn aty,die google je gmbar,xbetol pon...tup2...die xoff fon die,die biar je aq dengar suara mak aq (masa ni sebenarnya die dh on d way n mmg dh smpai pon kt tmpat mak aq ad masa 2)..mcm nk pitam masa nih....lpas je aq letak fon.fon rumah bunyi...mak aq call...ckp someone dtg jumpa dia,ckp nk merisik aq...huwaaaaa...unbelieveable....!!!!


5min lepas 2 die dh terpacak depan rumah kot ngn mak aq...masa ni badan dh start menggigil...xtau nk buat ap...malu jgn ckp la...rasa nk benam kepala dlm tnah mcm burung unta 2...aq ingat die maen2...xsangka crush aq sebenarnya dh lama suka aq...p die xckap...nasib baik la msa die dtg 2 aq xtido..klau x,mau mengigau mak...hahahah....masa 2 jugak die mengaku kt mak ayh aq yg die suke aq,nk kawen ngn aq,n mmg dtg bawak mak die skali tapi die tinggal dkat homestay dlu...nk dtg sorg2 dlu tanya aq nak or x kt die...masa 2 xtau la knp,hati aq rasa lapang,sronok,sejuk tgok die,tgok cara die ckp,cra die lyan org tua aq,tros jtuh syg la kta org...hahahaha..tros on nk jumpa mak die esk....


15 FEBRUARI 2016...ktorg secara rasminya jadi tunang,xde majlis2..cuma pertemuan dua keluarga,die n mak die n mak ayh aq..aq pn mmg xnk majlis klau tunang,ckup cincin je..n mmg jd knyataan kot..hahaha...sampai sekarang masih x percaya yg aq dah tunang...n bakal jadi isteri orang..huhuhu..rasa mcm bru umur dua tahun..aiyarkkkk...xsedar2 diri....! Xsangka jodoh aq dtg dengan cara mcm ni....ktorng kenal xdirancang,berpisah bawak haluan sendri smpai bertahun n mmg rasa xkn jumpa dh..lost contact tros n dlm sekelip mata jumpa balik n tup2 dah tunang...ya Allah...nikmat ap lg yg nk aq dustakan....2015 banyak mengajar aq erti sabar,sabar menghadapi ujian,hina,caci,keji manusia yg xberpuas hati dgn aq,manusia yg hanya tau menyakitkn hati aq,yg selalu mempersoalkn bila aq akn nikah,bersabar bila company tiba2 ttup,belajar tersenyum bila difitnah...xsgka ujian yg bertimpa2 tahun 2015 sebenarnya Allah nk bagi bahagia pada tahun 2016....memang xsangka lnsung..2016 aq dipanggil balik kerja di syarikat lama oleh bos baru,aq dapat Tunang n bkal kawen,rezeki mak ayh masuk,rezeki adk2 masuk..Allah.....bahagia...terima kasih Allah...dalam aq terkadang melupaknMu..tapi Engkau ckit pn x pernah lupakan hambaMu yg hina ni....Alahamdulillah...semoga bahagia ini berkekalan hingaa akhir hayat...amin...


Nota kaki : 15 Feb-15 Apr (Happy 2 months en.Tunang)..!

Sunday, 20 December 2015

Panas,panas,panas : Followers hilang???


Assalamualaikum...


Dengar cerita banyak blog yg hilang followers...blog korang ok x? blog cik blogger pon nampak mcm berkurang...haishhh..dh la followers pon ciput cik blogger nih...huhuhu..redha jela nakkkk...ad sesape yg tau knp followers hilang?

#Mari la kita berhuhu...

Wednesday, 16 December 2015

Stitches : Shawn Mendes


STITCHES :SHAWN MENDES


I thought that i'd been hurt before
But no one's ever left me quite this sore
Your words cut deeper than a knife
Now i need someone to breathe me back to life

Got a feeling that i'm going under
But i know that i'll make it out alive
If i quit calling you my lover
Move on

You watch me bleed until i can't breathe
Shaking,falling onto my knee's
And now that i'm without your kisses
I'll be needing stitches
Tripping over myself
Aching,begging you to come help
And now that i'm without your kisses
I'll be needing stitches

Just like a moth drawn to a flame
Oh, you lured me in, i couldn't feel the pain
Your bitter heart cold to the touch
Now i'm gonna reap what i sow
I'm left seeing red on my own

Got a feeling that i'm going under
But i know that i'll make it out alive
If i quit calling you my lover
Move on

You watch me bleed until i can't breathe
Shaking,falling onto my knee's
And now that i'm without your kisses
I'll be needing stitches
Tripping over myself
Aching,begging you to come help
And now that i'm without your kisses
I'll be needing stitches

Needle and the thread
Gotta get you out of my head
Needle and the thread
Gonna wind up dead

Needle and the thread
Gotta get you out of my head
get you out of my head

You watch me bleed until i can't breathe
Shaking,falling onto my knee's (falling on my knees)
And now that i'm without your kisses
I'll be needing stitches
Tripping over myself
Aching,begging you to come help (begging baby please)
And now that i'm without your kisses
I'll be needing stitches

(and now that)
I'm without your kisses
I'll be needing stitches
(and now that)
I'm without your kisses
I'll be needing stitches


Monday, 14 December 2015

Resepi Mudah : Kek Coklat Kukus Lembap

Assalamualaikum....

Hari ni nak kongsi 1 resepi kek kukus coklat yg tersangat la mudah dan sedap,resepi asal kek ni dari kawan baik cik blogger sendiri,cik blogger yg xpenah buat kek pun berjaya buat tau, cekidautttt......

BAHAN:

*Ayak

2 cawan tepung gandum*
1 sudu soda bikarbonat/serbuk penaik*
1 cawan serbuk koko*

(ketepikan bahan *)


3 biji telur (pukul sehingga kembang)**
1 sudu kecil esen vanila**
1 cawan minyak masak**
1 cawan susu cair**
1/2 cawan susu pekat**
1 cawan gula halus (yg ni cik blogger blend je gula kasar,malas nk beli gula halus..huhu)**

(pukul bahan-bahan ** sehingga sebati)

***selepas bahan ** sebati,campurkan dengan bahan * sedikit demi sedikit sehingga kedua2 bahan bercampur sama rata, Kemudian masukkan 1/2 cawan air panas kedalam adunan tadi dan kacau.

#Setelah kesemua bahan sebati, masukkan adunan tadi kedalam bekas (loyang,cup plastik or etc) dan kukus selama 30-45 min.(cik blogger lamakan sikit kukus kek tu sebab takut x masak,maklumlah,bru 1st trial)

TOPPING :

(Topping cik blogger main agak2 je ye)

1/2 cawan serbuk coklat (guna coklat masakan pon boleh)
2 sudu mentega
1/2 cawan susu pekat
1/4 cawan susu cair
(cairkan kesemua bahan2 diatas sehingga sebati)
choc rice



****Gambar yg dah siap letak topping xleh nak masuk pulak, usb hilang...sobsobsob T,T

Friday, 11 December 2015

Heartbroken






“Hands that never touch. Lips that never meet. The Almost Lovers, never to be.”
– Rae Hachton

“I have not broken your heart - you have broken it; and in breaking it, you have broken mine.” 

― emily bronte, wuthering heights



“I truly loved you, but now I'm walking away” 
― jonny lang

“And then the day came,
when the risk
to remain tight
in a bud
was more painful
than the risk
it took
to Blossom.”

“Love will come to you when it’s ready,
Not necessarily when you are.”




*source : google

Tuesday, 10 November 2015

Luahan Hati : M.A.N.U.S.I.A B.U.S.U.K H.A.T.I



Iri hati,dengki,busuk hati,xpuas hati, & sebagainya ni memang dh lama ad dalam masyarakat kita ni....memang susah nk puaskan hati semua manusia dalam dunia ni...n memang xkan dapat kot nk puaskan hati semua makhluk dalam dunia bahkan dalam alam semesta nih....


Kadang-kadang aq jadi xpaham dengan manusia jenis nih...ap la sgt yg nk didengkikan, klau kite xde,kita kena la usaha, bukan menjaja cerita, konon si polan nih ambik duet 2,duet ni, si polan nih jahat, si polan nih buat 2, buat nih...sanggup reka-reka cerita kengkadang...apalah salah org 2 woiiii...!!!!!


Sama jugak dengan kecantikan....asal org 2 cantik sket,lebih sket....mula la murai die....cucuk situ,sini,pakai tu ni...klau dengki buat la jugak,beli la jugak..dulu org 2 huduh,gemok,hitam...korang caci,kutuk,..skrang die dh slim,lawa,gebu gebas korang maki...chaiiitttt....!!!! seronok gamaknya kumpul dosa free....


Isu x kawen-kawen ni jugak slah satu modal yg paling femes la bak kata org kn....mentang-mentang la diri 2 dah berlaki....mentang-mentang la ank die 2 dah berlaki,berbini...mula la menyindir,mengata org xtentu hala......suke ke wehh mkn daging sedara ko sendiri nanti dekat akhirat??? ko tau x perasaan org yg ko kata 2??? memang klau kawen cepat ni confirm bahagia sampai 'jannah' ker weh??? ap, malang sgt k kawen lambat??? mna tau 1 ary 2 tup-tup cerai ke ap ke (mintak simpang la,ye x?)...mane tau jodoh kita ni ajal dulu k...xyah la nk bising-bising org x kawen-kawen,...baik banyakkan amal dulu....ni x...siap di canangnya kite ni nk merampas ...... nk mengorat ...., kadang-kadang nk je disembur..ap kaya sgt k .... ap hensem sgt k ... ??? hahahahaha.... tapi aq tau... sabar 2 lagi baik dari aq duk menyembur x tentu hala....


rasa macam bnyk lak membebel mlm nih...huhuhu... 

ok la...


tata


assalamualaikum.