Sunday, 17 November 2013

#Seperti biasa




Seperti biasa kau meninggalkanku didalam dilema yg sentiasa mengganggu hidupku
Seperti biasa kau datang mencariku secara tiba-tiba,membuatku tertanya-tanya apakah niatmu,apakah aq padamu,adakah aq hanya sekadar teman yg akn sentiasa berada disisimu apabila kau kesepian,ketika kau kesempitan,ketika kau tiada berteman?
Seperti kebiasaannya juga,aq akn tetap setia,setia menjadi temanmu,yg sentiasa dengan kerenahmu,yg apabila kau perlukan,kau datang,pabila aq xlgi diperlukan,kau menghilang,menghilang sama seperti angin yg sepintas lalu menyapa lembut pipiku,ketika ianya muncul,aq merasa nyaman,dingin,tetapi pabila ianya tiada,aq akn kembali seperti sediakalanya,kembali ke lembah gersang yg xberpenghuni....


Siapalah aq untuk bergandingan dengamu,sesungguhnya aq tidak layak,ya...tidak layak...aq cuma barang permainanmu,seketika pabila kau perlu,merindukan aq,kau mendakapku,dengan sepenuh hatimu,memberikan aq kasih syg,sehingga aq lupa,siapa diriku,seharusnya sedari awl aq bangun,bangun dari mimpi yg pura2 cuma...mimpi ngeri yg bertopengkan keasyikan...keasyikan yg akan hilang pada bila2 masa
Akan tetapi siapalah aq untuk menolak rasa cinta yg mula bersemai di hatiku,rasa yg hanya muncul untukmu....ketahuilah olehmu walau hanya dalam mimpi,aq menyayangimu.......


Monday, 11 November 2013

#Kalimah Cinta


Pepohon cintaku kian merimbun 
Semakin dicantas makin bertunas 
Tidak mampu mendustai hatiku 
Rasa cinta fitrah manusia 

Siapalah aku menolak cinta 
Yang hadir di jiwa tanpa dipaksa 
Hidup ini tidak akan sempurna 
Tanpa cinta dari Tuhan Yang Esa 

Adam Hawa bercinta di Syurga 
Angkara iblis terpisah menderita 
Kerana cinta mereka setia 
Bertemu di dunia 

Dengan cinta kenal Pencipta 
Dengan cinta kenal RasulNya 
Kerana cinta kenal saudara 
Bahagia keluarga 
Oh indahnya cinta

Hidup tanpa cinta 
Sengsaralah jiwa 
Sengketa dan dusta 
yang merajai jiwa 

Di batasan cinta syariat terjaga 
Tanpa keraguan tanpa kesangsian 

Betapa sucinya kasihMu Tuhan 
Betapa agungnya kebesaranMu 
Diri ini mengharapkan cintaMu 
Kekalkanlah rasa kehambaan ku 





#sape suke lagu ni? aq ske sgt lgu ni lpas somebody asyik sruh dgr..mihmihmih... :P


Friday, 8 November 2013

PRETTY AWESOME GIVEAWAY BY KHAIRINA

                                                                   


Pemenang dipilih :

Random.org & Top Referral


Syarat-syarat : *wajib

 Follow blog penganjur
✿ Like page penganjur     
✿ Click icon comel ini       
✿ Create satu entri tentang giveaway ini  
✿ Tag 4 orang rakan anda & beritahu mereka
 Put banner GA ini di sidebar korang 


tag 

Thursday, 7 November 2013

#Hasratku Untukmu...

ASSALAMUALAIKUM.....





Aq ingin dakapanmu yg hangat tika aq resah,
Aq ingin lunak suaramu tika aq gundah,
Aq ingin kemas pelukanmu jadi pengubat tika aq takut,
Tika aq tidak punya kata2 kecuali yg hanya tinggal luahan air mata cuma,



Aq ingin adamu disisiku Tika aq lemah,Tika aq terkapai-kapai dilautan duka,sengsara,
Aq ingin hadirmu jadi peneman kala aq sunyi tiada berteman,
Aq ingin kau jadi teman kala aq sendirian melayari impian,
Aq ingin kau jadi pelindung bila aq memerlukan,
Jadi penunjuk arah bila aq sesat,
Jadi penajam fikiran tika aq buntu,
Aq ingin kau tahu hasrat hatiku,
Aq ingin kamu selalu disampingku bakal Cintaku.....


Monday, 14 October 2013

#Bila Aku Tak Lagi Bersamamu

ASSALAMUALAIKUM





Bila aku tak lagi bersamamu,
Kenanglah aku yg pernah menemanimu,
Membuatmu tersenyum,
Membuatmu tertawa,
Membuatmu Bahagia,
Membuatmu lega,
Menerimamu seadanya,
Mengingati bila kau leka,
Menemani bila kau sunyi,
Meredakan bila kau duka,
Memimpinmu bila kau jatuh,
Mengubati bila kau luka,
Tetapi,
Pabila kau sudah puas denganku,jangan pula kau
Sakiti Dirinya sepertimana kau sakitiku,
Jaga hatinya sepertimana aku menjaga hatimu,
Temani kala dia sunyi,
Ubati kala dia luka,
Pimpin bila dia jatuh,
Buat dia senyum seperti aku membuatmu tersenyum,
Kasihi dirinya sebagaimana aku mengasihi dirimu,
Cuma yg aku pinta,
Kenanglah aku pabila aku sudah tiada,
Pabila kau sudah Bosan denganku,
Pabila kau meninggalkanku demi dia,
Ingatlah aku walau secebis kenangan,
Maafkanlah aku,
Kerana aku masih tak bisa,
Melupakanmu,
Mengingati setiap kesakitan yg kau beri,
Kerna aku menyayangimu sepenuh hati.......

Tuesday, 8 October 2013

#Yang Aku Inginkan

ASSALAMUALAIKUM













Yang Aku Inginkan


> Bimbing aku
>Sayangi aku
>Cintai aku
>Kasihi aku
>Fahami hatiku
>Betulkan bila aku salah
>Sedarkan Bila aku leka
>Ajari bila aku silap
>Sabar dengan setiap kerenahku
>Terima kekuranganku




#Maka kau akan jadi yg terbaik buatku!

Tuesday, 17 September 2013

Ap Korang Rasa Bila Ditikam Dari Belakang Secara Bertubi-Tubi...???

ASSALAMUALAIKUM.....


Haip....!!! adk abg kakak...buat hape 2....? ary ni rasa tersangat la sakit hati....sebenarnya bukan hari ni pon....dari berminggu2 lepas dah...haiyaaaa...must find something to get rid of this feeling...aaargghhh..!!! Geget jgak semut ni jpgi...ksian semut jadi mangsa...huhuhuhuh

korang penah x kena tikam dari belakang...? sape yg penah 2 mesty rasa mcm nk siat2 je sape yg tikam 2...tapi xmo la mcm 2 kan..stkat nih sy masih mempunyai kewarasan & kesabaran....


Nak diceritakan,ca ni ad la knal seorang pk cik ni...pk cik ni plak keje 1 tmpat ngn ca,yg laennye die cuma part time (buat sale) smentara ca ni keje tetap...sllu la dtg cni wat keje,borak2...n ad la 1 mase 2 die bertembung dengan ca yg pada masa 2 jugak tgah ready nk g lunch dengan seorang kawn yg boleh dikira 'berduit'....

Nak dijadikan cerita jgak,minggu lepas,pak cik nih tnya la ca psal kwn ni...buat projek ap,kat mne....katenye ad seorang kwn die nk buat 1 projek dengan kwn ca ni...kebetulan kwn ca ni ad...so die mintak number..kononnya nk g bincang la....

Tup2...hari yg sama ca dpat call dri kwn yg menyatakan sbnarnya pk cik tadi dtg nk pnjam duet,bkn nk buat projek....tros sentap ca mase 2...terhenti jantung...sampai aty ye tipu kite....knp xtrus trg je...kwn ckp xpe...sbb ca sendiri xtau...lega ckit aty nih...ingatkan kes ni da hbis cini....tau2 2 hari lepas pk cik 2 tepon die lagi,kali ni nk gadai tanah yg xbergeran...ap giler ap??? byk plk 2 die nk pkai duet...ktanya nk guna buat labur 1 projek...sentap sekali lgi ca..serba slah pon ad kn.....hai....(sigh)

Ingatkn da stop lepas kwn ckp xmo bg sbb xde geran...last2 ary ni kwn ckp die call lgi....kwn xangkt...last2 die dtg tmpat kje kwn ca,ckp nk PINJAM lgi...kali ni katanya nk buat bukak tmpat cuci kereta..katanya nk beli brg2 cucian kt carwash...kwn xbg jgak sbb die nk guna duit...pk cik 2 siap ckp xdpat byk ckit pon xpe la....PENIPUAN APAKAH INI...???

Ca bukan nk burukkan org,cume meluahkan ap yg terbuku kat hati ni ha...ley sklit hati law sllu mcm nih...dlu da bgi pnjam ktanya ank2 nk wat skolh...da bg..ni alsan laen lgi...dlm 1 minggu,mcm2 alsan die bg....mmg la bukan pinjam dari ca,tapi die gunakan ca tuk dpatkan duit dari org yg kenal & baik ngn ca...org 2 bagi ary 2 pon atas dsar die knal ca,ca yg bgi no,pdahal kwn ca xpnah knal die...x ke rasa bersalah dh menimbun...???

Buat semua...sila periksa dulu org yg kita nk tlg..kdg2 dorang ni bkn nk mntak tlg sgt..mngebas je lbey...sila hati2 ok..till then....toodles!

Friday, 13 September 2013

Oh Cempedak Goreng.....(^_^)

Assalamualaikum....


Korang buat ape 2...? cuti x ary nih? aq cuti ary nih...pastu bangon je tido tetibe tpikir & terasa nak makan cempedak goreng? sure r penah kn3....jgn malu2....gtau je....ototototot...come to mama....meh cter meh.....kekekekek....KASI LEMPANG SATU KALI.....Merapu plak kn....korang tau c camne nk buat cempedak goreng nih????? Hape??????? xtau??? kkekekekek...sebenarnya aq pon xtau....Ap g..tnya SUPERMOM r kn....law mintak tolong buatkan mmg nk mkn kaki r kn...ahahhahahha


Meh aq tnjuk ajar cara nk buat..p ni aq nyew resepi cincai2....cincai pon sodap meh!!! (Masok Bakul Agkat Sendiri La)
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
 Bahan2 adunan

-Tepung beras : 1 cawan
-air : sukat la sendri..jgan bg terlampau cair suda
-serbuk kunyit : dlam 1 sudu kecil
-secubit garam
-sebiji : telur 1 biji

(Korang adunkan la smua bhan 2....bg sebati taw,xterlalu cair or pekat)

cenggini ha... : 



lepas da siap semua 2...ap lgi kn...korang goreng je la bg masak...pastu mkn masa pnas2...sedap....garing je...bunyi dia krupp3....hehehehehe...ni kat bawah rupa bile da garing...comot cikit sbb aq mase greng sibuk maen ngn adk baby aq...kekekeek



Heaven je rasa bila makan dengan teh panas..heheheeh...slamat mencuba!

Thursday, 12 September 2013

Apa Yang Pergi Akan Digantikan Dgn Yang Lebih Baik....^_^

ASSALAMUALAIKUM.......



Penah dengar x org sllu ckp.....selepas hujan pelangi akan muncul....korang percaya x? mmg la percaya kan...sbb mmg nyata kot bnde 2 ad jadi...kekekekeke..macam tu jugak hdop kita ni....setiap ssuatu yg Allah ambik....mesti ada hikmahnya....Die mesty akn ganti dengan ssuatu yg berkali ganda lebih baik,tinggal kite je nk prasan k x.....jadi kite mstilah sllu bersyukur diatas setiap pemberianNya.....



Let the others judge u coz they never know u...or maybe they know u but not ur life,nor ur story...never ever give up in everything u do,ur life...let he/her hurt u...they maybe blind coz they could not even see someone that truly love them with all of their heart...let them be...someday,they will feel the lost.....juz move on with ur life...do not be in the past...there's someone better for u....

Tuesday, 9 July 2013

#JABUTICABA,ANGGUR YG TMBUH PADA BATANG POKOK DAN DAHAN#

ASSALAMUALAIKUM


Korang penah dgar nama pkok nih.....msty ade yg pnah...n xkrang jgak yg xpnah kn3..hehehe....meh aq cter ckit sal buah ni yg aq godek2 n jmpe at tenet la kn..kakakakaka...xde lor..tdi godek2 la cter sal anggur nih....tup2 nmpk info buah ni...nmpk cam best je....n mmg cam anggur pon...jom2..cekidaud...!!!

 

"Pokok ini mempunyai daun berwarna salmon apabila mereka masih muda, bertukar hijau apabila sudah tua/matang. Ia adalah pokok yang lambat membesar yang memerlukan tempat lembap,tanah ringan berasid untuk pertumbuhan yg baik. pokok ni mudah tumbuh dan membesar pada apa2 keadaan, dan akan tumbuh dengan baik walaupun pada tanah jenis pasir pantai,selagi mereka terdedah kepada pengairan. Bunganya berwarna putih dan berkembang terus dari yang batang dalam cauliflorous kebiasaan. Kebiasaannya pokok ini berbunga dan berbuah hanya sekali atau dua kali setahun, tetapi apabila ia berada di sesuatu tempat yg mempunyai pengairan yg berterusan ia akan kerap berbunga,dan buahnya boleh didapati sepanjang tahun di kawasan tropika.
 
 


Buah pokok ini berukuran 3-4 cm garis pusat dengan satu hingga empat biji yang besar, yang tumbuh secara langsung di atas batang utama dan dahan,yg secara lansung berbeza dari kebanyakan pokok buahan dan anggur lain. Ia mempunyai kulit yg tebal,berwarna ungu, kulit astringen yang berasa manis,isi yg berwarna merah jambu putih atau cerah. Biasa dalam pasaran Brazil, jabuticabas sebahagian besarnya dimakan segar; populariti mereka telah disamakan dengan anggur di Amerika Syarikat. Buah-buahan segar biasanya boleh mula ditapai 3 hingga 4 hari selepas musim menuai, jadi mereka sering digunakan untuk membuat jem, tart, wain, dan minuman beralkohol. Oleh kerana jangka hayat pokok ini sangat pendek, buah-buahan segar jabuticaba amat jarang berada didalam pasaran di luar kawasan penanaman. Secara tradisinya,kulit buah ini yg dijemur dibawah cahaya matahari sehingga kering telah digunakan sebagai rawatan untuk hemoptysis, asma, cirit-birit, dan gargled untuk keradangan kronik tonsil."










 
  








#Sedap kn tgok buah2 2..rsa mcm nk je aq kutip2 n ngap tros...huhuhu....sumber aq dpat sal buah ni adlah en.google n wikipedia yg dah aq olah n edit..hahahah..almaklumla...google nih bla da bhsa mlyu die tggang langgang bla da translate....so aq olah la ikot kpla otak aq pham..law korang nk detail korang pegi la tnya en.wikipedia 2 ha...kekekekeke

Monday, 8 July 2013

#APABILA KEMALASAN MEMAKAN DIRI#

ASSALAMUALAIKUM.....






Aiii...smenjak dua menjak ni aq da jdi makin mlas....atoyai......habis sume kje tgendala....mood brubah2....nk2 skrg bila gusi aq bengkak...lgi la buat aq menyampah gler nk hadap kje2 nih....Ya Allah...klau inilah ujian-Mu buatku..aq trima....nk buat mcm mne lgi..sabo je la...da dkat 2 mggu nih gusi bgkak...bdan pon da rsa mkin susut..asyik xlalu mkn je...malas3....ngn kje menimbun da mcm bukit nih...kne handle sorg2....Mommy....!!! i need u..please help me...huhuhuh...haiii....kje da la byk..2,ni sume aq je yg nk kne ingt...org laen xtau tnye je...mau kecut otk aq...smpaikn kje aq sndri aq xingt...nsib la bos aq nih sporting...slmber derk je die glakkn aq...p die pon sndri mau ingt la kn...kje mnimbun bg aq handle sorg2..hahahaha...atoyai...da smpai k laut mne da aq mrapu nih.....smbung kje oiii...huhuhuh






*WORDLESS,WORDLESS,WORDLESS*

ASSALAMUALAIKUM


Haishhh...ary ni xtau nk crita ap...im speechless...aaarrgghhh...wordless3!!!




*termenung smbil layan lagu,jom lyan skli...

 "Kesinambungan Cinta"

Saturday, 6 July 2013

HIKMAH PENCIPTAAN TAHI BINTANG PART 1 & 2

ASSALAMUALAIKUM

 Hari 2 ad tgok Tanyalah Ustaz at tv9 2,mak aq ske sgt on tv pagi2 dgr cramah ni,smpaikn aq da trikut skali ske dgr sblom g kje....hehehehe,benda baik,pe de hal kn....aq ske sgt tgok ceramah pasal hikmah penciptaan tahi bintang....klau korang nk tau..jom lyan nih..best wa ckp lu......aq mls nk cter..mihmihmihmih...


bahagian yg part 1 nih xjmpe..nk upload ikot cni..so aq bg link ok....HIKMAH PENCIPTAAN TAHI BINTANG PART 1



 Part 2






*semoga sama2 mendapat manfaat ok*

Yeay... !!! Family Day At Holiday Villa Beach Resort & Spa Cherating !!!

ASSALAMUALAIKUM....

 

Hari 2....28/6/2013-29/6/2013 opis ayh aq da adkan 1 acara family day at holiday villa beach resort 7 spa cherathing....sgt2 sronok...dan yg lgi mnyeronokkan ktorang 1 family akn kne main acara sukaneka,mcm2 game ad....da mcm sukaneka budak skolah rendah aq tgok...hahahhaha....sume sporting xkira tua,muda,adk2...nk2 adk2 yg kecik2 2...alolololo...sgt2 comel...!!!!tkedek2 maen game..hahahaha...mcm2 yg ktorg buat...p yg sdeynye...aq xsmpat nk snap2 byk pic..sbb kne jga adk aq yg pling kecik,c baby boo yg tak comey 2....kekekekek

pantai....love it!!

 Sista!!!!

 Alang,Ayah,Baby,Adik

 opkoss la ni c baby boo bam2..huhuh 

Sy malu..xmo tnjuk muka...huhuhu

 ad pntai ooo...kekeke

kolam lgi....


And the best part is....aq dpat double hadiah..kekekeke....1 untuk menang permainan sukaneka & 1 lgi sempena kecemerlangan aq sbb da hbis stdy..thnx mak n ayh yg sllu doakan ankmu yg nakal baik  ini...weeeehooooo......sgt sronok,walaupon da berpeloh+goyang kpla lutut nk naik pentas amik adiah..mihmihmih....aq kn sorang yg ayu lgi pemalu...lalalalala...abaikan aq mrapu ye..... : P


and there it its....sampul da mcm hape da...sronok sgt nk tgok isi dlam..mihmihmih...



*sampai cni la dlu..t aq story2 g k....wait 4 the part 2...sbb pic bnyk lam tablet...xmsok lappy g...n cowie...pic xcntek...pkai fon murah jew....hahahahha...chaw chinchaw pwenz...^^

 

 

Sunday, 30 June 2013

segmen pendek oleh fiq izumi

                                                                     
haip caca join 

Tuesday, 25 June 2013

DOUBLE???? HARI RAYA + HARI LAHIR

ASSALAMUALAIKUM


Mesti korang duk pkir kn..ap benda la yg aq duk mrapu.....what the pensil la sgt aq nih....puasa pon blom,sbok plk raya2....kekekekekeke...


sebenarnya pagi tdi msa aq duk siap2 nk g opis duk la dgar mak duk ckp....tahun ni kte start puasa lam 10/7 n then rya dlm 7/8...pastu...ttbe je mlintas lam kpla nih....what???? 7/8??? its my birthday....yeayyyyy!!! thats mean  i will get the double happiest moment!!!! first its the day that i was born n on the other side,its hari raya..!!!!

 

waaaaaa...xpnh tpkir yg akn jdi trikh mcm ni...thnx mum,without u,who will i be....ur the best things i ever had....i love my mum,i love my dad,i love my siblings...they r my soul...^^

 

 

"one happy moment with the cute little sister baby monster"



#sape lgi yg same date ngn kte???? kte geng!!!! yeaaahhhhhh...!!!!kekekekekek

Saturday, 15 June 2013

RAHSIA SURAH AL-FATIHAH

Assalamualaikum

# Tadi miss ca jln2 tgok fb n jenguk2 la fb himpunan kata2 ustaz azhar idrus..jmpe yg ni....tsara nk share ngn korg...amlkn k...^^
1 - AL-FATIHAH Baca 14 kali sebelum tidur:Suami dan anak-anak akan mengingati kita selalu
2 - AL-FATIHAH Baca 41 kali tiup dalam air dan minum serta buat air mandian:Melepas-kan rasa sakit dalaman
3 - AL-FATIHAH Baca 7 kali dan usap di kepala setiap pagi dan sekali sebelum tidur.Kepada orang berpenyakit mental
4 - AL-FATIHAH Baca 3 kali tiup dalam segelas air- minum dan baca sambil mengusap kawasan yang rasa sakit.Sakit yang keterlaluan.
5 - AL-FATIHAH Baca 7 kali dan sapu ke atas kepala bayi yang suka menangis pada malam hari atau pada bila-bila masa
6 - AL-FATIHAH Baca 3 atau 7 kali, gunakan ibu jari dan tekan di langit-langit, (Mulut) kemudian sapu kepada tempat yang sakit.Luka berdarah, sengat lebah, jari terkepit di pintu

SUKA DIINGATKAN: BACALAH DALAM KEADAAN KHUSYUK, TAWAKAL KEPADA ALLAH DAN NIATLAH DENGAN JUJUR, INSYA-ALLAH IANYA MERUPAKAN PENAWAR YANG TERBAIK KEPADA SEMUA.

Sunday, 9 June 2013

KISAH SEDIH-KISAH YANG MEMBUATKAN ANDA MENGALIRKAN AIR MATA

ASSALAMUALAIKUM......



 -Hari ni bkk je facebook,tnampak org share psal crita ni....trus tgerak nk baca...crita ni mmg sdih....sebak skjap n mngalirkan air mata...law x pcya,korng baca la....hyati crta ni btul2......



Cerita ni agak panjang.. Baca lah sehingga habis... Share jika ia membuatkan air mata anda mengalir..

"Apa nak jadi dengan kau ni Along? Bergaduh! Bergaduh! Bergaduh! Kenapa kau degil sangat ni? Tak boleh ke kau buat sesuatu yang baik, yang tak menyusahkan aku?" Marah ibu. Along hanya membungkam. Tidak menjawab sepatah apapun. "Kau tu dah besar Along. Masuk kali ni dah dua kali kau ulang ambil SPM, tapi kau asyik buat hal di sekolah. Cuba la kau ikut macam Angah dengan Alang tu. Kenapa kau susah sangat nak dengar nasihat orang hah?" Leter ibu lagi.
Suaranya kali ini sedikit sebak bercampur marah. Along terus membatukan diri. Tiada sepatah kata pun yang keluar dari mulutnya. Tiba-tiba dia melihat si ibu bergegas pergi mencari sesuatu dan kembali semula dengan rotan di tangannya. Kali ini darah Along mula menderau. Dia berdoa dalam hati agar ibu tidak memukulnya lagi seperti selalu. "Sekarang kau cakap, kenapa kau bergaduh tadi? Kenapa kau pukul anak pengetua tu? Cakap Along, cakap!" Jerkah ibu.

Along semakin berdebar-debar namun dia tidak dapat berkata-kata. Suaranya bagai tersekat di kerongkong. Malah, dia juga tidak tahu bagaimana hendak menceritakan hal sebenar. Si ibu semakin bengang. "Jadi betul la kau yang mulakan pergaduhan ye!? Nanti kau, suka sangat cari penyakit, sekarang nah, rasakan!" Si ibu merotan Along berkali-kali dan berkali-kali jugaklah
Along menjerit kesakitan. "Sakit bu, sakit…maafkan Along bu, Along janji tak buat lagi.Bu, jangan pukul bu..sakit bu.. "

Along meraung meminta belas si ibu agar tidak merotannya lagi. "Tau sakit ye, kau bergaduh kat sekolah tak rasa sakit?" Balas ibu lagi. Kali ini semakin kuat pukulan si ibu menyirat tubuh Along yang kurus itu. "Bu, ampunkan Along bu,bukan Along yang mulakan, bukan Along bu, sakit bu..!!" Rayu Along dengan suara yang tersekat-sekat menahan pedih. Along memaut kaki si ibu. Berkali-kali dia memohon maaf daripada ibunya namun siratan rotan tetap mengenai tubuhnya.

Along hanya mampu berdoa. Dia tidak berdaya lagi menahan tangisnya. Tangis bukan kerana sakitnya dirotan, tapi kerana memikirkan tidak jemukah si ibu merotannya setiap hari. Setelah hatinya puas, si ibu mula berhenti merotan Along. Tangan Along yang masih memaut kakinya itu di tepis kasar. Along menatap mata ibu. Ada manik-manik kaca yang bersinar di kelopak mata si ibu. Along memandang dengan sayu. Hatinya sedih kerana telah membuatkan ibunya menangis lagi kerananya.

Malam itu, Along berjaga sepanjang malam.. Entah mengapa matanya tidak dapat dilelapkan. Dia asyik teringatkan peristiwa dirotan ibu petang tadi. Begitulah yang berlaku apabila ibu marahkannya. Tapi kali ini marah ibu sangat memuncak. Mungkin kerana dia menumbuk anak pengetua sewaktu di sekolah tadi menyebabkan pengetua hilang sabar dan memanggil ibunya ke sekolah untuk membuat aduan kesekian kalinya. Sewaktu di bilik pengetua, Along sempat menjeling ibu di sebelah..Namun, dia tidak diberi kesempatan untuk bersuara. Malah, semua kesalahan itu di dilemparkan kepadanya seorang.

Si Malik anak pengetua itu bebas seolah-olah sedikit pun tidak bersalah dalam hal ini. Along mengesat sisa-sisa air mata yang masih bertakung di kelopak matanya. Dia berlalu ke meja tulis mencapai minyak sapu lalu disapukan pada bekas luka yang berbirat di tubuhnya dek rotanan ibu tadi. Perlahan-lahan dia menyapu ubat namun masih tetap terasa pedihnya. Walaupun sudah biasa dirotan, namun tidak seteruk kali ini.

Along merebahkan badannya. Dia cuba memejamkan mata namun masih tidak mahu lelap. Seketika wajah ibu menjelma diruang ingatannya. Wajah ibu suatu ketika dahulu sangat mendamaikan pada pandangan matanya. Tetapi, sejak dia gagal dalam SPM, kedamaian itu semakin pudar dan hanya kelihatan biasa dan kebencian di wajah tua itu. Apa yang dibuat serba tidak kena pada mata ibu. Along sedar, dia telah mengecewakan hati ibu dahulu kerana mendapat keputusan yang corot dalam SPM.

Tetapi Along tidak pernah ambil hati dengan sikap ibu walau adakalanya kata-kata orang tua itu menyakiti hatinya. Along sayang pada ibu. Dialah satu-satunya ibu yang Along ada walaupun kasih ibu tidak semekar dahulu lagi. Along mahu meminta maaf. Dia tidak mahu menjadi anak derhaka. Fikirannya terlalu cacamarba, dan perasaannya pula semakin resah gelisah. Akhirnya, dalam kelelahan melayani perasaan, Along terlelap juga.

Seminggu selepas peristiwa itu, si ibu masih tidak mahu bercakap dengannya. Jika ditanya, hanya sepatah dijawab ibu. Itupun acuh tidak acuh sahaja. Pulang dari sekolah, Along terus menuju ke dapur. Dia mencangak mencari ibu kalau-kalau orang kesayangannya itu ada di situ. Along tersenyum memandang ibu yang terbongkok-bongkok mengambil sudu di bawah para dan kemudian mencacap makanan yang sedang dimasak itu. Dia nekad mahu menolong. Mudah-mudahan usahanya kali ini berjaya mengambil hati ibu.

Namun, belum sempat dia melangkah ke dapur, adik perempuannya yang baru pulang daripada mengaji terus meluru ke arah ibu. Along terperanjat dan cuba berselindung di sebalik pintu sambil memerhatikan mereka. "Ibu..ibu masak apa ni? Banyaknya lauk, ibu nak buat kenduri ye!?" Tanya Atih kehairanan. Dia tidak pernah melihat ibunya memasak makanan yang pelbagai jenis seperti itu. Semuanya enak-enak belaka. Si ibu yang lincah menghiris sayur hanya tersenyum melihat keletah anak bongsunya itu.

Sementara Along di sebalik pintu terus memerhatikan mereka sambil memasang telinganya. "Ibu, Atih nak rasa ayam ni satu boleh?" "Eh! jangan, nanti dulu… Ibu tau Atih lapar, tapi tunggulah Kak Ngah dengan Alang balik dulu. Nanti kita makan sekali. Pergi naik atas mandi dan tukar baju dulu ye!" Si ibu bersuara lembut. Along menarik nafas panjang dan melepaskannya perlahan…"Anak-anak kesayangan ibu nak balik rupanya" bisik hati kecil Along. "Kak Ngah dengan Alang nak balik ke ibu?" Soalnya lagi. Atih masih belum berganjak dari dapur. Si ibu mengangguk sambil tersenyum.

Di wajahnya jelas menampakkan kebahagiaan. "Oooo.. patutlah ibu masak lauk banyak-banyak. Mmm bu, tapi Atih pelik la. Kenapa bila Along balik, ibu tak masak macam ni pun?" Along terkejut mendengar soalan Atih. Namun dia ingin sekali tahu apa jawapan dari ibunya. "Along kan hari-hari balik rumah? Kak Ngah dengan Alang lain, diorang kan duduk asrama, balik pun sebulan sekali ja!" Terang si ibu. "Tapi, ibu tak penah masak lauk macam ni untuk Along pun!" Soal Atih lagi. Dahinya sedikit berkerut dek kehairanan. Along mula terasa sebak.

Dia mengakui kebenaran kata-kata adiknya itu namun dia tidak mahu ada perasaan dendam atau marah walau secalit pun pada ibu yang sangat disayanginya. "Dah tu, pergi mandi cepat. Kejap lagi kita pergi ambil Kak Ngah dengan Alang dekat stesen bas" Arah ibu. Dia tidak mahu Atih mengganggu kerja-kerjanya di dapur dengan menyoal yang bukan-bukan. Malah ibu juga tidak senang jika Atih terus bercakap tentang Along. Pada ibu, Along anak yang derhaka yang selalu menyakiti hatinya. Apa yang dikata tidak pernah didengarnya. Selalu pula membuat hal di sekolah mahupun di rumah. Disebabkan itulah ibu semakin hilang perhatian pada Along dek kerana marah dan kecewanya.

Selepas ibu dan Atih keluar, Along juga turut keluar. Dia menuju ke Pusat Bandar sambil jalan-jalan buat menghilangkan tekanannya. Tiba di satu kedai, kakinya tiba-tiba berhenti melangkah. Matanya terpaku pada sepasang jubah putih berbunga ungu yang di lengkapi dengan tudung bermanik. "Cantiknya, kalau ibu pakai mesti lawa ni" Dia bermonolog sendiri. Along melangkah masuk ke dalam kedai itu.

Sedang dia membelek-belek jubah itu, bahunya tiba-tiba disentuh seseorang. Dia segera menoleh. Rupa-rupanya itu Fariz, sahabatnya. "Laa..kau ke, apa kau buat kat sini?" tanya Along ingin tahu sambil bersalaman dengan Fariz. "Aku tolong jaga butik kakak aku. Kau pulak buat apa kat sini?" soalnya pula. "Aku tak de buat apa-apa, cuma nak tengok-tengok baju ni. Aku ingat nak beli dan hadiahkan kepada mak aku" Jelas Along jujur. "Waa..bagus la kau ni Azam. Kalau kau nak beli, aku bagi potongan harga 50%. Macam mana?" Terlopong mulut Along mendengar tawaran Fariz itu. "Betul ke ni Riz? Nanti marah kakak kau!" Along meminta kepastian.

"Untuk kawan baik aku, kakak aku mesti bagi punya!" Balas Fariz meyakinkannya. "Tapi aku kena beli minggu depan la. Aku tak cukup duit sekarang ni." Cerita Along agak keseganan. Fariz hanya menepuk bahunya sambil tersenyum. "Kau ambik dulu, lepas tu kau bayar sikit-sikit." Kata Fariz . Along hanya menggelengkan kepala tanda tidak setuju. Dia tidak mahu berhutang begitu. Jika ibunya tahu, mesti dia dimarahi silap-silap dipukul lagi. Pada kau ada berapa ringgit sekarang ni?" soal Fariz yang benar-benar ingin membantu sahabatnya itu.

Along menyeluk saku seluarnya dan mengeluarkan dompet berwarna hitam yang semakin lusuh itu. "Tak sampai sepuluh ringgit pun Riz, tak pe lah, aku datang beli minggu depan. Kau jangan jual dulu baju ni tau!" pesan Along bersungguh-sungguh. Fariz hanya mengangguk senyum.

Hari semakin lewat. Jarum pendek sudah melangkaui nombor tujuh. Setelah tiba, kelihatan Angah dan Alang sudah berada di dalam rumah. Mereka sedang rancak berbual dengan ibu di ruang tamu. Dia menoleh ke arah mereka seketika kemudian menuju ke dapur. Perutnya terasa lapar sekali kerana sejak pulang dari sekolah petang tadi dia belum makan lagi. Penutup makanan diselak. Syukur masih ada sisa lauk-pauk yang ibu masak tadi bersama sepinggan nasi di atas meja.

Tanpa berlengah dia terus makan sambil ditemani Si Tomei, kucing kesayangan arwah ayahnya. "Baru nak balik waktu ni? Buat hal apa lagi kat luar tu?" Soalan ibu yang bernada sindir itu tiba-tiba membantutkannya daripada menghabiskan sisa makanan di dalam pinggan. "Kenapa tak makan kat luar ja? Tau pulak, bila lapar nak balik rumah" Leter ibu lagi. Along hanya diam. Dia terus berusaha mengukir senyum dan membuat muka selambar seperti tidak ada apa-apa yang berlaku. Tiba-tiba Angah dan Alang menghampirinya di meja makan. Mereka berdiri di sisi ibu yang masih memandang ke arahnya seperti tidak berpuas hati.

"Along ni teruk tau. Suka buat ibu susah hati. Kerana Along, ibu kena marah dengan pengetua tu" Marah Angah, adik perempuannya yang sedang belajar di MRSM. Along mendiamkan diri. Diikutkan hati, mahu saja dia menjawab kata-kata adiknya itu tetapi melihat kelibat ibu yang masih di situ, dia mengambil jalan untuk membisu sahaja. "Along! Kalau tak suka belajar, berhenti je la. Buat je kerja lain yang berfaedah daripada menghabiskan duit ibu”" Sampuk Alang, adik lelakinya yang menuntut di sekolah berasrama penuh.

Kali ini kesabarannya benar-benar tercabar. Hatinya semakin terluka melihat sikap mereka semua. Dia tahu, pasti ibu mengadu pada mereka. Along mengangkat mukanya memandang wajah ibu. Wajah tua si ibu masam mencuka. Along tidak tahan lagi. Dia segera mencuci tangan dan meluru ke biliknya. Perasaannya jadi kacau. Fikirannya bercelaru.. Hatinya pula jadi tidak keruan memikirkan kata-kata mereka. Along sedar, kalau dia menjawab, pasti ibu akan semakin membencinya.

Along nekad, esok pagi-pagi, dia akan tinggalkan rumah. Dia akan mencari kerja di Bandar B. Kebetulan cuti sekolah selama seminggu bermula esok. Seperti yang dinekadkan, pagi itu selesai solat subuh, Along terus bersiap-siap dengan membawa beg sekolah berisi pakaian, Along keluar daripada rumah tanpa ucapan selamat. Dia sekadar menyelitkan nota buat si ibu menyatakan bahawa dia mengikuti program sekolah berkhemah di hutan selama seminggu.

Niatnya sekadar mahu mencari ketenangan selama beberapa hari. Justeru dia terpaksa berbohong agar ibunya tidak bimbang dengan tindakannya itu. Along menunggang motorsikalnya terus ke Pusat Bandar untuk mencari pekerjaan. Nasib menyebelahinya. Tengah hari itu, dia diterima bekerja dengan Abang Joe sebagai pembantu di bengkel membaiki motorsikal. Upahnya lima belas ringgit sehari. Along rasa sangat bersyukur dan gembira. Gembira kerana tidak lama lagi, dia dapat membelikan jubah untuk ibu.

Hari ini hari ke empat Along keluar daripada rumah. Si ibu sedikit gelisah memikirkan apa yang dilakukan Along di luar. Dia juga berasa agak rindu dengan Along. Entah mengapa hati keibuannya agak tersentuh setiap kali memandang bilik Along. Tetapi kerinduan dan kerisauan itu terubat apabila melihat gurau senda anak-anaknya yang lain.

Seperti hari-hari yang sebelumnya, Along bekerja keras membantu Abang Joe di bengkelnya. Sydah lebih 10 hari Along bekerja di situ. Sikap Abang Joe yang baik dan kelakar itu sedikit sebanyak mengubat hatinya yang luka. Abang Joe baik. Dia banyak membantu Along antaranya menumpangkan Along di rumahnya dengan percuma. "Azam, kalau aku tanya kau jangan marah ke?" Soal Abang Joe tiba-tiba sewaktu mereka menikmati nasi bungkus tengah hari itu. "Macam serius jer bunyinya Abang Joe?" Along kehairanan. "Sebenarnya, kau lari dari rumah kan?"

Along tersedak mendengar soalan itu. Nasi yang disuap ke dalam mulutnya tersembur keluar. Matanya juga kemerah-merahan menahan sedakan. Melihat keadaan Along itu, Abang Joe segera menghulurkan air. "Kenapa lari dari rumah? Bergaduh dengan parents?" Tanya Abang Joe lagi cuba menduga. Soalan Abang Joe itu benar-benar membuatkan hati Along sebak. Along mendiamkan diri. Dia terus menyuap nasi ke dalam mulut dan mengunyah perlahan. Dia cuba menundukkan mukanya cuba menahan perasaan sedih.

"Azam, kau ada cita-cita tak ataupun ada impian apa-apa ke?" Abang Joe mengubah topik setelah melihat reaksi Along yang kurang selesa dengan soalannya tadi. "Ada!" Jawab Along pendek. "Kau nak jadi apa satu masa nanti? Jurutera? Doktor? Cikgu? Pemain bola? Mekanik macam aku atau apa?" Along menggeleng-gelengkan kepala. "Semuanya tidak! Cuma satu je, saya nak mati dalam pangkuan ibu saya." Jawab Along disusuli ketawanya. Abang Joe melemparkan tulang ayam ke arah Along yang tidak serius menjawab soalannya itu.

"Ala, gurau ja la Abang Joe… Sebenarnya, saya nak bawa ibu saya ke Mekah dan saya nak jadi anak yang soleh!" Perlahan sahaja suaranya namun masih jelas didengari telinga Abang Joe. Abang Joe tersenyum mendengar jawapannya. Dia bersyukur di dalam hati kerana mengenali seorang anak yang begitu baik. Dia sendiri sudah bertahun-tahun membuka bengkel itu namun belum pernah ada cita-cita mahu menghantar ibu ke Mekah.

Setelah tamat waktu rehat, mereka menyambung kerja masing-masing. Tidak seperti selalu, petang itu Along kelihatan banyak berfikir. Mungkin terkesan dengan soalan Abang Joe sewaktu makan tadi. "Abang Joe, hari ni, saya nak balik rumah …terima kasih banyak kerana jaga saya beberapa hari ni" Ucap Along sewaktu selesai menutup pintu bengkel. Abang Joe yang sedang mencuci tangannya hanya mengangguk. Hatinya gembira kerana akhirnya anak muda itu mahu pulang ke pangkuan keluarga.

Sebelum berlalu, Along memeluk lelaki bertubuh sasa itu. Ini menyebabkan Abang Joe terasa agak sebak. "Abang Joe, jaga diri baik-baik. Barang-barang yang saya tinggal kat rumah Abang Joe tu, saya hadiahkan untuk Abang Joe" Kata Along lagi. "Tapi, kau kan boleh datang bila-bila yang kau suka ke rumah aku!?" soal Abang Joe. Dia risau kalau-kalau Along menyalah-anggap tentang soalannya tadi.

Along hanya senyum memandangnya. "Tak apa, saya bagi kat Abang Joe. Abang Joe, terima kasih banyak ye! Saya rasa tak mampu nak balas budi baik abang. Tapi, saya doakan perniagaan abang ni semakin maju" Balasnya dengan tenang. Sekali lagi Abang Joe memeluknya bagai seorang abang memeluk adiknya yang akan pergi jauh.

Berbekalkan upahnya, Along segera menuju ke butik kakak Fariz untuk membeli jubah yang diidamkannya itu. Setibanya di sana , tanpa berlengah dia terus ke tempat di mana baju itu disangkut. "Hey Azam, mana kau pergi? Hari tu mak kau ada tanya aku pasal kau. Kau lari dari
rumah ke?" Soal Fariz setelah menyedari kedatangan sahabatnya itu. "Along hanya tersengeh menampakkan giginya. "Azam, mak kau marah kau lagi ke? Kenapa kau tak bagitau hal sebenar pasal kes kau tumbuk siMalik tu?" "Tak pe lah, perkara dah berlalu.lagipun, aku tak nak ibu aku terasa hati kalau dia dengar tentang perkara ni”, Terang Along dengan tenang.

"Kau jadi mangsa Azam. Tengok, kalau kau tak bagitau, mak kau ingat kau yang salah”, kata Fariz lagi. "Tak apa lah Riz, aku tak nak ibu aku sedih. Lagipun aku tak kisah, aku sangat sayangkan Ibu aku!" "Azam..kau ni.." "Aku ok, lagipun aku tak mahu menyusahkan lagi ibu aku. Aku tak nak dia sedih dan ingat kisah tu lagi" Jelas Along memotong kata-kata si sahabat yang masih tidak berpuas hati itu.

"Aku nak beli jubah ni Riz. Kau tolong balutkan ek, jangan lupa lekat kad ni sekali, ok!" pinta Along sambil menyerahkan sekeping kad berwarna merah jambu. "No problem, tapi, mana kau dapat duit? Kau kerja ke?" Soal Fariz ingin tahu. "Aku kerja kat bengkel Abang Joe. Jadi pembantu dia” Terang Along. "Abang Joe mana ni?" "Yang buka bengkel motor kat Jalan Selasih sebelah kedai makan pakcik kantin kita tu!" Jelas Along dengan panjang lebar. Fariz mengangguk. "Azam, kau nak bagi hadiah ni kat mak kau bila?"
"Hari ni laĆ¢.." Balas Along.
"Ooo hari lahir ibu kau hari ni ya?"
"Bukan, minggu depan"
"Habis? Kenapa kau tak tunggu minggu depan je?" Soal Fariz lagi.
"Aku rasa hari ni je yang sempat untuk aku bagi hadiah ni. Lagipun, aku harap lepas ni ibu aku tak marah aku lagi" Jawabnya sambil mengukir senyum.

Along keluar daripada kedai. Kelihatan hujan mulai turun. Namun Along tidak sabar menunggu untuk segera menyerahkan hadiah itu untuk ibu. Sambil menunggang, Along membayangkan wajah ibu yang sedang tersenyum menerima hadiahnya itu. Motorsikalnya sudah membelok ke Jalan Nuri II. Tiba di simpang hadapan lorong masuk ke rumahnya, sebuah kereta wira yang dipandu laju cuba mengelak daripada melanggar seekor anjing yang tiba-tiba muncul di depannya. Pemandu kereta itu menekan brek dan mengelak tapi dek jalan yang licin, ia hilang kawalan. terus merempuh Along dari depan yang tidak sempat mengelak.

Akibat perlanggaran yang kuat itu, Along terpelanting ke tengah jalan dan mengalami hentakan yang kuat di kepala dan belakangnya. Topi keledar yang dipakainya mengalami retakan dan tercabut daripada kepalanya. Along membuka matanya perlahan-lahan dan terus mencari hadiah untuk si ibu. Dengan sisa kudrat yang ada, dia cuba mencapai hadiah yang tercampak berhampirannya itu. Dia menggenggam kuat cebisan kain dan kad yang terburai dari kotak itu.

Darah semakin membuak-buak keluar dari hidungnya. Kepalanya juga terasa sangat berat, pandangannya berpinar-pinar dan nafasnya semakin tersekat-sekat. Dalam keparahan itu, Along melihat kelibat orang yang sangat dikenalinya sedang berlari ke arahnya. Serta merta tubuhnya terus dirangkul wanita tersebut. Dia tahu, wanita itu adalah ibunya. Terasa bahagia sekali apabila dahinya dikucup saat itu.

Along gembira. Itu kucupan daripada ibunya. Dia juga dapat mendengar suara Angah, Alang dan Atih memanggil-manggil namanya. Namun tiada suara yang keluar dari kerongkongnya saat itu. Along semakin lemah. Namun, dia kuatkan semangat dan cuba menghulurkan jubah dan kad yang masih di genggamannya itu. "Ha..ha..hadiiiiah uuuntuk iiiiiibu" Itu saja yang termampu diucapnya sambil berusaha mengukir senyuman. Senyuman terakhir buat ibu yang sangat dicintainya. Sebaik habis mengukir senyuman bahagia itu, Along terasa kesakitannya sudah tidak tertahan lagi. Suara ibu, Angah, Alang dan Atih semakin sayup terdengar. Matanya sudah sangat berbinar. Di gagahnya menahan matanya untuk terus menatap wajah ibunya selama yang mungkin.

Along sudah kelihatan hampir tidak sedarkan diri. Si ibu begitu cemas bercampur sebak dan sedih. Kepala dan tubuh Along dipeluknya sambil dicium berkali-kali. Air matanya merembes keluar bagai tidak dapat ditahan lagi. Pandangan Along semakin kelam. Sebelum matanya tertutup rapat, terasa ada air hangat yang menitik ke wajahnya. Akhirnya, Along terkulai dalam pangkuan ibu dan dia pergi untuk selama-lamanya.

Along di bawa ke hospital dan disahkan sudah meninggal dunia. Siibu menangis semahu-mahunya menyesali tindakannya terhadap Along. Dia lebih menurut nafsu dan emosi. Along sudah pergi untuk selama-lamanya. Tangisan dan penyesalan tidak akan mengembalikan Along ke pangkuannya semula. Sebaik pengebumian jenazah Along, si ibu terus duduk di sisi kubur Along bersama Angah, Alang dan Atih. Begitu juga perasaan yang dirasai Angah, Alang dan Atih. Masing-masing berasa pilu dan sedih dengan pemergian seorang abang yang selama ini disisihkan.

Sedang melayani perasaan masing-masing, Fariz tiba-tiba muncul. Dia terus mendekati wanita separuh umur itu lalu mencurahkan segala apa yang dipendamnya selama ini. "Makcik, ampunkan segala kesalahan Azam. Azam tak bersalah langsung dalam kes pergaduhan tu makcik. Sebenarnya, waktu Azam dan saya sibuk menyiapkan lukisan, Malik datang dekat kami.. Dia sengaja cari pasal dengan Azam dengan menumpahkan warna air dekat lukisan Azam. Lepas tu, dia ejek-ejek Azam. Dia cakap Azam anak pembunuh. Bapa Azam seorang pembunuh dan dia jugak cakap, ibunya iaitu mak cik sebagai seorang perempuan gila. Azam pukul Malik sebab tak sanggup mendengar Malik menghina ibu dan ayahnya"

Cerita Fariz dengan nada sebak. Si ibu terkejut mendengarnya. Terbayang di ruang matanya pada ketika dia merotan Along kerana kesalahan menumbuk Malik. "Tapi, kenapa arwah tidak ceritakan pada makcik Fariz? Soalnya dengan sedu sedan. "Sebab..Azam tak mahu makcik sedih dan teringat kembali peristiwa itu. Dia cakap, dia tak nak makcik jatuh sakit lagi, dia tak nak mengambil semua ketenangan yang makcik ada sekarang walaupun dia disalahkan, dia terima. Tapi dia tak sanggup tengok makcik dimasukkan ke hospital sakit jiwa semula" Terang Fariz lagi. Dia berasa puas kerana dapat menyatakan kebenaran bagi pihak sahabatnya itu.

Siibu terdiam mendengar penjelasan Fariz. Lidahnya kelu untuk berkata-kata lagi. Terasa seluruh anggota badannya menjadi Lemah. Berbagai perasaan mencengkam hatinya. Sungguh hatinya terasa sangat pilu dan terharu dengan pengorbanan si anak yang selama ini dianggap anak derhaka.

Dengan lemah, wanita itu mengeluarkan bungkusan yang hampir relai dari beg tangannya. Sekeping kad berwarna merah jambu bertompok darah yang kering dibukanya lalu dibaca. ˜Buat ibu yang sangat dikasihi, ampunkanlah salah silap Along selama ini. Andai Along melukakan hati ibu, Along pinta sejuta kemaafan. Terimalah maaf Along bu..Along janji tak kan membuatkan ibu marah lagi. Ibu, Along sayang ibu selama-lamanya. Selamat hari lahir ibu dan terimalah hadiah ini dari anakmu yang banyak menyusahkanmu....UNTUKMU IBU!"

Kad itu dilipat dan dicium. Air matanya sekali lagi melunjur deras berjurai membasahi pipi. Sekali lagi siibu menangis semahu-mahunya. Segala perasaan sedih, pilu, sayang, menyesal dan marahkan diri bercampur baur di dalam dadanya. Setelah beberapa lama, siibu tenang semula. Di dalam hatinya siibu berkata "Ya Allah!! Aku mohon ampun padamu atas apa yang sahaja kesalahan aku kepada anak ini. Kau saksikanlah Ya Allah bahawa aku meredainya sebagai anak yang soleh.. Engkau tempatkanlah Along anakku ini di dalam syurgaMu yang kekal abadi!"

Mereka terus terkenangkan Along... sedangkan di depan mereka di sebalik alam nyata, berdiri ruh Along memerhatikan Ibunya dan mereka. Along hanya tersenyum melihat keluarganya yang sudah menyaksikan kebenarannya. Along berbahagia menerima kiriman doa yang sangat berharga dari Ibunya..... Ruh Along terus terbang jauh-jauh menuju kesejahteraan dan kebahagiaan yang sebenarnya di alam sana...




# cerita ni aq copy dri facebook n blog  i panas 3