Monday, 29 December 2014

Cikgu tuisyen sindir pelajar sbb x sengaja bayar yuran lambat,salah cikgu k pelajar?

Assalamualaikum



Baru-baru ni terjadi 1 peristiwa yg bagi aq n family termasuk family serta kwn adk aq rasa xwajar terjadi bagi seorang yg bergelar guru hanya kerana disebabkan x sengaja terlewat bayar yuran tiusyen,dimulakan kisahnya,hujung bulan 11 baru2 ni (mmg hujung sgt,dlm 2,3 ary lg rsanya nk msuk bln 12),adk aq beserta dua lagi kawan die baru start masuk tuisyen,sebab dorang tahun depan dorg akn amik spm...nak dijadikan cerita jgk,masa pendaftaran,hanya salah seorang parents member adk aq yg pergi daftar sebab parents member adk aq ni ketua pibg,jd die yg uruskan,yg nk tuisyen pn ank die,(anak die bserta kwn2 die tmasuk adk aq ni bdk target,bkn nk mninggi diri,tapi result dorng ni cemerlang jgk la,jadi ketua pibg la yg uruskn smua,cari tmpat,dftar n etc,kami cuma byar n ikut giliran hntar ank2 g tuisyen)ok,settle bab daftar,cikgu kt situ cakap kena byar rm90 sorng tuk deposit...ok..dh byar...dorang pn bljar la..kelas ni ad dlm 3 hari seminggu....sampai la hari kejadian,masa 2 xsilap aq minggu kedua bln 12,hari last dlm minggu kedua 2 ank yg tukang dftar ni ttbe bawak duet rm100 tuk byar yuran (yuran 1 mata pelajaran rm35,jdi dorg amik 3,dorg bg diskaun rm5)...die pn tgedek2 la byar...adk aq ngn kwn die yg sorng lagi ni ternganga je tgk..yela...mne die tau nk kne byar hari 2 jgk...xde plak kwn die 2 maklumkan nk kne byar yuran,tmpat tuisyen plak jauh...mkn dkat 45min jgk naik kreta,xkn nk blari blik umah amik duet,jadi adk aq n kwn die pn ckp la,nnti bila ad kelas skli lg,dorg byar,sbb hari 2 last kn kelas,dorg pn jauh...

Pejam celik,pejam celik sampai la hari nk ad kelas blik dlm mnggu ketiga,adk aq n member die ni yg blom byar lagi ni,bwak la duet nk bayar yuran....sampai2 2 dorg pegi la kt cikgu 2 nk bayar yuran tuisyen yg dorng xbyar lg,dengan eloknye bebudak 2 pegi byar,cikgu 2 bolek plak sound kt mmber adk aq ni,die ckp "kalau rasa x mampu,x payah la masuk tuisyen ni",ya Allah,setiap manusia yg ad hati perasaan akn terasa,sumpah terasa,adk aq blik cerita pn aq rasa nk marah,law depan2 aq xtau la ap mulut aq ni akn terlepas ckp kt cikgu 2...masalahnya sekarang,bkn mampu ke x,law xmampu,aq xde la bagi adk aq 2 pegi masuk tuisyen 2,walau xmampu sekalipon,bila adk aq nk belajar,aq akn usaha sekuat mane pn nk cari duet byar die tuisyen,2 masa depan die,masalah sekarang adk aq n mmber die xtau,xdimaklumkan,xsengaja...bukan saje2 xmo byar k,lambat bayar k...kami pon duk jauh,cikgu 2 pon dh sedia maklum...last2 adk aq n mmber die yg kena sound ni,buat keputusan last bulan ni je dorng pegi tuisyen sbb dh byar kan,tahun depan dh x nak pegi dh...yela...sape lg yg nk pegi bila dh kena sound mcm 2,ayh mmber adk aq yg kne sound 2 pn dh ckp kt ank die,law mcm 2 die lyan,baik cari tempat laen je,xpyah dh tuisyen kt c2...yela,mcm ap je dilayannye...padahal slah besar kuman je pon...kekadang terpikir,kenapa la dorang sombong sgt,ilmu yg dorang ad 2 pinjaman je pon,tuk dikongsi,nk kata xbyar,kami byar,cuma tlewat...Allah law nak tarik,sekejap je....xpela dik....cari je tempat laen,nk g c2 mmg dh xde aty,nnti org dlm kelas bljar,ko dlm klas kje mngutuk je,sia2 dpat dosa free kn..


#bebel kongsi cerita

Saturday, 20 December 2014

SEGMEN : blogwalking CUTI SEKOLAH AKHIR TAHUN bersama cikgu ayu

Assalamualaikum

Rasanya entry aq bulan ni penuh dengan giveaway n segmen je kot...hehehehe....nk buat cmne,xde idea oiii nk conteng ap....papepon,jom kite ramai2 join segmen dari cikgu ayu ni ha....die lanjutkan lagi masa tuk join smpai 31/12/2014 ni...haa...ap lg..jom2....


*klik banner utk join ye ^^

Wednesday, 17 December 2014

2014 Year End Blog Giveaway!

Assalamualaikum!


Hey guys! dah join belom giveaway ni? law belom,jom ramai-ramai kite meriahkan giveaway ni! ramai yg dh join,apa lagi? Banyak kot hadiah tuk pemenang...mane tau rezeki aq or korang2 kat luar 2...Moh kite! :)


*klik banner untuk join! ^_-

Sunday, 14 December 2014

Introvert itu aq : Pelik sangat ke seorang yg introvert ni?


Assalamualaikum

Kadang-kadang aq rasa pelik bila orang selalu pandang aq macam alien hanya disebabkan aq ni introvert...pelik sangat k introvert ni? korang tau k x makna sebenar introvert ni?

Introvert ni adalah satu sifat semulajadi seseorang,orang yg macam aq ni..xtau lagi? jom usha info ni:




* Introvert pada dasarnya,mempunyai kemahiran sosial yang kukuh dan sangat menikmati setiap perjumpaan dan majlis keramaian, tetapi untuk seketika mereka lebih memerlukan masa untuk bersendirian.
* Mereka lebih suka bersosial dengan sahabat baik, rakan-rakan rapat, dan keluarga.
* Mereka mendengar lebih daripada mereka bercakap.
* Berfikir sebelum berkata-kata.
* Mereka sentiasa merasakan mereka mengeksperasikan diri mereka lebih baik dalam bentuk tulisan
dari kata-kata,percakapan atau perbualan.
* Mereka tidak sukakan konflik.
* Ramai yang mempunyai sedikit ketakutan dalam percakapan & perbualan (small talk),tetapi mereka sangat menyukai perbincangan.












#sumber & info : Encik Gugle

Saturday, 13 December 2014

Aktiviti hari cuti : Berkebun

Assalamualaikum





Aktiviti biasa aq pada hari jumaat law xde bende laen nk buat,berkebun....alang2 mak dh ajak g usha laman belakang semalam,aq pegi tinjau skali pokok kacang buncis yg aq pn dh lupa brape bulan aq tanam..huhuhu....ingatkan dh mati semua,rupa-rupanya ada lgi....keje berebut dgn belalang je...habis togel daun2,tggal batang pokok je dgn buah yg bergayut2...Alhamdulillah...merasa jgak dari xde kn...


buah yg dah belobang-lobang dimakan belalang,suke bebenor belalang ni dgn kacang buncis yew....




Habis meronda,teman plak mak g tebang pokok pisang lemak manis die yg kurus kering 2,tapi rajin jgk berbuah...blh la dari xde....kecik-kecik pon manis taw...!



#Dalam perancangan ngn mak nk tanam balik pokok timun batang dgn kacang panjang plak kt blakang umah 2,buat stok dapur,disamping bodek-bodek mak nk bela burung2 puyuh...boleh jgk die bertelur nnti...hewhewhew...^_^

Thursday, 11 December 2014

Entry Bergambar + Rindu atok

Assalamualaikum

Entry disaat ketandusan idea,hanya gambar-gambar ni jela yg dpat mengisi ruangan entry yg kosong ni....simpanan tuk tatapan masa depan,hobi yg xpernah membosankan....Tangkap gambar.....


Cendawan liar berduri,xdiketahui spesisnya,...nampak masa tinjau pokok halia yg lama dh x tgok..suka dengan bentuk n warna die...macam kaktus pon ade...


sempat lagi snap pic ladybug ni pagi tadi sebelom pegi keje...comel plak tgok polkadot die 2....


Masa-masa mcm ni,disaat xde keje,rindu plak kt arwah atok...rindu dengar die bercerita,berckap,mintak air kopi,ckp nk tgok aq kawen,rindu die mmbebel...rindu semuanya....Allah....andai dpat putarkan masa,alangkah bahagianya....skrg,baru atok yg xde,aq dh sunyi mcm ni...mcm mane law t mak ayh aq dh  xde..? xdapat nk byangkan betapa sunyi hidup aq masa 2...ya Allah,panjangkanlah usia kedua ibu bapaku,agar dapat aq membalas jasanya membesarkan aq...Allah,Allah,Allah...

Thursday, 4 December 2014

Keliru : Nak Kahwin ke Tidak?

Assalamualaikum



Dalam dilema samada nk kahwin or x.....huhewww....bkn sng oiiii....soal masa depan ni.....ikut umur org ckp dh ckup..mental,sape yg tau kn?






#sumberpic:gugle

Sunday, 23 November 2014

Segmen Mari Berkenalan

Assalamualaikum


Hi,korang dah join segmen dari blogger Nad Lazim ni? jom ramai2 join...ad hadiah taw...!
klik banner utk join okeh ;)



Jawapan sarkastik utk org yg sentiasa tanya "BILA NAK KAWEN"

Assalamualaikum


Mesti ramai kan ad dilema mcm ni...terutamanya bagi anak2 gadis yg masih belom berkahwin mcm aq nih..huhuhu...naik rimas kadang2 dengan soalan2 "bila nak kwen" bila nk ad calon"..haaa...ary nih jom kita bagi jawapan sarkastik sket bg org2 yg ske sgt tnya soalan cenggitu..hekhekhek

1. “Saya masih mahu berjasa untuk family.”

2. “Jodoh lambat ini ujian dari Allah untukku sebab Dia tahu aku boleh hadapinya. Kau tak dapat dugaan ini sebab mungkin kau tak boleh hidup apabila ditanya berkali-kali soalan ini”

3. “Dah siap tertulis dengan siapa dan bila aku nak kahwin. Tapi Allah tak reveal lagi padaku.”

4. “Takde nak rahsia-rahsia eh bila nak kahwin. Sebab ini semua rahsia Allah.”

5. “Esok pun boleh apabila dah tersurat ada calon.”

6. “Tunggu suami makcik kahwin lagi lah.”

7. “InsyaAllah bulan 9 nanti. Tahun belum tahu lagi”

8. “Jangan nak tanya sangat. Nanti aku mengorat suami kau, baru kau tahu.”

9. “Nak sponsor ke?”

10. “Kau tahu ke bila kau nak mati?”

11. “Rumah dah ada, tangga pun dah ada tapi semua tue sewa ajer.”

12. “Carikan seorang untuk aku boleh?”

13. “Awak tak tahu ke? Saya dah lama minat suami awak. Jom bermadu!”

14. “Tengah kumpul duit lagi tapi kalau Mak Long ada duit, boleh tak saya nak pinjam”?

15. “Belum cukup puas bahagiakan mak ayah.”

16. “To-Do-List bujang aku tak complete lagi. Kau ada?”

17. “Kalau tak kahwin, tak mati kan?”

18. “Ala… Bosanlah kalau dah kahwin nanti takde orang nak tanya soalan PANAS ni kat I lagi”


#haa...ap lagi...pilih2.... :P

#sumber: RADIO BIRU 

Thursday, 20 November 2014

Apa yg buat aq menangis bila tengok wajah mak ayah aq :')

Assalamualaikum

 wlaupun ayah aq bz pagi ni kat bwah opis aq sbb ad keje yg die kene buat,die still antar nasi lemak kat aq ats opis ni...terkejut aq bkak2 pintu,tgk ayh,batuk-batuk,bz,still smpat pkir ank die...die pon xmkn lagi....die slalu ckap,aq ni ank ksayangan die....bila aq ckap xpyah,ayh sllu cpat2 potong,ckp,"xpela...mkn je","xpela bkn ad ap pon....jp je"..."xpela..dekat je"....ayt die slalu buat air mata aq jatuh...law tau ank die xmkan,die pn xmkan,die ngis je....ayh xpernah tnjuk syg die,die xpndai...tapi die sllu buat ap yg aq perlu..cari ap yg aq nak...


Ayah...walaupn die basah..die tetap xnak ank die basah...die rela die yg basah dari ank die...pagi ni....baju aq basah byk ni je..sdangkn ayh,basah smua....die nak aq dduk bwah payung...kitorang siap maen tolak2 payung...aq xnk dduk bwah payung,ayh pn xnk....last2 aq kena dduk jgk...ayh aq degil....degil sbb die syg aq...


Mak....selalu je pagi2 kejutkan aq keje...belikan aq kuih....law aq ckap xnak...mesti die akn masak jgk wlaupn goreng telur..die xnak aq lapar....sbb 2 aq sllu ckap nk...aq kesiankn die law kena masak...mak aq xmcm mak org laen..die xpenah nk belai2,nk manje2,law sakit pn,die akn ckp,"pegi la makan ubat",xdenye die nk msak bbur k ap k..hahahaha...law aq xmkn lgi die akn ckp "dh ko bile nk mkn" "mkn la cpat,t hbis baru tau" "dh la kurus,xmo mkn lagi",mak aq garang...tapi disebalik 2 aq tau die sayang....die xpnah x cari ap yg aq nak,die xpnah xtau ap yg aq nak...


Mak n ayah selalu xlupa nk belikan aq air kotak or etc law aq nk g opis..die tau ank die xturun makan tgh hari...die tau ank die xsuke mkan...tapi dorg xpenah lupa sediakn jajan untuk aq...kadang2 aq rasa macam budak kecik...tapi aq xkesah...2 ap yg buatkan dorang hepi...dorang nk...law aq xnk t,mcm2 plak dorg bebel,"nanti nk mkn ap" "nanti lapar" "nanti kurus"...


Tapi kadang2 aq sedih jugak....org slalu ckp yg bukan2....org cakap mak n ayah aq terlampau manjakan aq....keje pon dorang nk antar,nk ambik,ckp aq ni anak yg menyusahkan mak bapak....bukan aq xnak pegi sendiri,tapi mak ayah aq yg xkasi...dorang ckap bhaya,byk lori,p kadang dorg ckp suh aq pegi sendri,but at the end,dorang antar jgk..dorng ckp.."ish..pegi ap sendri,bhya,byk polis,byk lori"....kadang2 org jugak ckap....aq bodoh,dh blajar tinggi2 keje dkat umah....keje xmcm ap yg aq stdy....aq bukan xnak pegi jauh...aq ank sulung,aq kena jga mak ayh,adk2 aq....adk2 aq dua org dh keje jauh....dua2 laki...yg tggal kt umah lgi adk2 yg kecik...nak tukar keje dekat pon xbleh...sorang askar,bhgian yg die ambik mmg xmngizinkan die duk dkat...blh dduk melaka or johor je xsilap...yg sorg lgi keje kpal...lagi la xblh...gpon aq dh kira siap2...kos untuk aq keje jauh2 mmg akn byk...mane nk transport,mkn mnum,sewa....law aq duk cini..kurang2,400/500 sbulan aq bagi je k mak ayh aq....adk2 aq blh bg lagi belnja....lagipon law mak ayh aq sakit,sape nk jaga....adk aq yg bongsu 2 pon umur baru ckup 2tahun..ap pon xtau lgi...tapi hakikatnya,hanya aq yg tau....orang luar hanya boleh menilai dari mengkaji ap sebab aq buat mcm 2....kadang2 susah hidup dikelilingi manusia mcm 2,ap yg paling penting hanya SABAR....mak ayh aq orang kg,dorg xpndai nk luahkan ap2 yg dorg rasa,xpndai nk mngarang ayat,nk bgi hadiah bgai...mak aq garang,tapi hati die baik,die jaga ank2 die dengan baik...xde lagi yg mati sbb xmkn...xde lgi yg kurang...ayh aq xpndai..die xskolah...tapi rajin,die usaha,die bljar mnulis,mmbaca sendri,mengira pon die lgi terrer dari aq yg skolah ni...ayh aq berjaya....dari die xde ap2,die blh beli bnde2 yg die nak...kluarga aq xkaya,xbnyak harta menimbum...tapi bahagia...law boleh sekarang,aq n adik2 nak mak ayh kami dduk je,goyang kaki...duet tiap2 bulan masuk poket dorang..dorang dh banyak berjasa...ap yg dorng nak,aq n adk2 usahakan...bg ap yg tmampu...xmmpu bg ap yg dorg nk,bg je duet...pndai la dorg cari..huhuhu...ramai org yg xsetuju dgan ap yg mak ayh aq buat umtuk ank2...tapi dorang xtau....2 lah bnde yg jadikan adk2 aq n aq manusia.....xpernah mak aq xnaik tangan kaki kt aq n adk2,smpai berbirat,meleleh2 air mata,...tapi kami xmarah,die nk kami jadi bdk baik...nk kami pndai...ayh plak xbnyak ckp...p law silap...mau die kjar jgk keliling umah ngn rotan...byk bnde yg aq rasa xterbalas pon kt mak n ayh aq...smpai rasa xmo kawen..huhu....tapi nanti,law aq ad jodoh,aq nak seseorang yg akn buat,mak ayh aq mcm mak ayh dorang jagk... :)

*Entry luah perasaan.

Tuesday, 18 November 2014

Senja nan berlabuh

Assalamualaikum


Kadang-kadang aq rasa menyesal plak bila umur makin meningkat,sebab semakin meningkat tua, semakin banyak rasanya kesilapan yg telah aq buat....rasa macam x cukup plak masa yg bersisa dalam idup aq ni untuk aq tebus balik semua dosa2 aq yg dulu....rasa macam banyak sgt dosa aq nih....kadang-kadang rasa macam nak berdiri pon xmampu bila mengenangkan banyaknya khilaf aq slama ni...Allah.....lagi-lagi bila senja,dinihari,masa tenang,masa lapang,bila aq dduk sorang2....terlintas,mampukah aq untuk meraih syurga....betullah kata org,kadang-kadang rasa menyesal plak sebab,aq ingat pada org yg xpernah nak ingatkan aq sedangkan aq lupa pada Dia yg selalu ingat pada aq....Allah.....

Monday, 17 November 2014

Mengidam Kurma susu ais

Assalamualaikum

korang penah minum kurma susu ni? ppeerrrggghhh.....sdapnye law dpat skrg.....yummmm....xsusah pn nak buat kurma susu ni......amik susu segar,letak kurma 3,4 biji,ais n blend....sedap je bila teguk....sejukkkk...p aq biasanya bedal je susu pekat 2 law xde susu segar...hakhakhak...bancuh ngn air n blend skli ngn kurma n ais...mmg uummpphhh...!!!




Sunday, 16 November 2014

Entry Berkulat : Si Buah Perah

Assalamualaikum


Akhirnya....terasa rajin nk update blog....dh lama dh pon simpan entry ni dlm draft...sbb 2 la tajuk dia hari ni jadi entry berkulat..hakhakhak.....sebenarnya dh cerita pasal perah ni ary 2...tapi masa 2 die x kluar lagi buahnya....dan sekarang sebenarnya dh lama habis musim die..hehehe...betapa lamanya entry ni dlm draft...hekhekhek...ok..sedikit penerangan pasal perah ni,

pokok perah atau nama botaninya Pimelodendron griffithianum Hk. f.  ,Buah perah merupakan sejenis buah yang berasal dari pokok perah yang tumbuh di dalam hutan hujan khatulistiwa di Malaysia ini. Buah ini akan gugur sendiri ke bumi apabila ianya sudah cukup tua atau matang.Buah perah yang sudah cukup tua atau matang akan gugur ke bumi, ianya akan meletup dan berderai di udara sebelum jatuh ke bumi. Faktor angin memainkan peranan yang cukup penting dalam proses pengguguran buah ini. Selain itu faktor haiwan seperti kera atau monyet juga boleh membantu proses pengguguran buah ini.
Kulitnya sangat keras dan untuk mendapatkan isinya ia perlu diketuk bagi memecahkan kulit tersebut. Isinya jika dimakan secara mentah (tanpa diproses atau dimasak) serta secara berlebihan boleh menyebabkan mabuk atau pening kepala. Isinya bewarna putih dan keras sama seperti buah badam dan ianya boleh dimakan tetapi perlu dimasak atau diproses dengan betul. Buah ini tidak mempunyai biji.


buah perah yg sudah gugur,yg tbukak 2 kepompong/kulit luar die sblom mletup,biasanya dlam 1 biji ad 3 kepompong/3 ulas perah...bila pecah,die akn jadi mcm 2....





biasanya dari tok nenek aq dulu,buah perah ni dijeruk sekali ngn petai,diletak dalam tempayan or bekas2 yg kedap udara,xpon dibuat sambal,isi perah dibakar/disangai dulu,kemudian ditumbuk bersama garam,perasa & cili padi,law nk tmbah ikan bilis goreng tmbuk skali pon blh...









buah perah dari jarak dekat..lupa plak nk snap gambar isi die,isi die mcm kacang badam gitu,....tapi warna putih..



law korang nak tau,perah pon ad jantina taw....menurut arwah atok aq la...yg dalam bulatan merah 2 buah betina n dalam petak biru buah jantan...















#info dari gugle
#image : aq sendirik :)

























Wednesday, 1 October 2014

Sakit hati : Bila cbox dipenuhi dengan ads

 Assalamualaikum



Sekarang aq dah rasa mcm malas nk blogwalking kt blog2 laen,bukan sbb aq malas dalam erti kata sebenar,tapi aq jadi tawar hati...bayangkan....chat box aq dipenuhi dengan ads smata2...ya2...aq tau korang nk cari duet...tapi xpayah la nk penuhkan chat box aq...ckup sekadar korang komen je kt entry2 aq...in shaa Allah....ad kesempatan aq akn klik....kadang2 bengang pon ad....rasa mcm xikhlas pon ad bila dh terklik....yela..niat aq nk blogwalking,tapi korang dh spoil kn mood aq dengan ads 2....korang agk2 berkat x duet yg korang dpat 2? aq bkn nk kondem....aq pon ad join mnde2 g2..tapi xde la sampai thap nyusahkn org mcm ni....bengang,sakit hati,marah, smua ad la....







asal aq tgk chat box je,kluar la mnde2 merapu cenggini...klau klik kompom ads....hisshhh.....makin lama aq tgk,makin semak chat box aq dibuatnya.....






*cari duet,cari jgk,tapi jgn nk susahkan org laen....jgn smpai rezeki kta cri xberkat.Hidup kne jujur.Assalamualaikum.

p/s : pesanan dari tuan punyer blog.

Monday, 29 September 2014

Antara Realiti & Mimpi : Kematian,Kekesalan,Ketakutan

Assalamualaikum





Dalam semenjak dua menjak ni....macam2 jadi lam hidup aku..xtau la knapa...........



MIMPI KEMATIAN


> Mimpi ni terjadi semalam.....urmmmmm...dh sepagi ni dari subuh aku pikir apa makna mimpi ni....aq terjaga dari tido semalam,pkul 3.27 pagi....mcm biasa,aq terjaga,amik fon nak tengok pukul brape sbb aq tkot dah subuh...bila dah pastikan yg hari belom subuh,aq tido balik....pastu aq dapat mimpi...aq mimpi salah seorang adk aq meninggal......masa 2 aq tersangat la sedih..sbb bagi aq adk2 aq,mak ayah aq, nyawa aq....aq sangat2 syg adk2 aq sbb aq yg jaga dorang,basuh berak,kencing,aq ske manjakan adk2 aq,makan pn aq suap bila dorang mintak,dengan tangan aq sendiri,adk2 aq xpernah melawan aq (masa tulis ni,air mata aq dah jatuh,sbb aq teringatkn hl smlam)...nak2 adk aq yg aq mimpi ni....skrg die dh keje,die xpernah kedekut,raya pon die yg bg duet raya kat aq,xpernah mintak duet ngn aq...dalam mimpi 2,adk aq nih meninggal sbb lemas xsilap aq,lg la aq takot sbb adk aq yg ni mmg keje kapal,pastu aq hari2 nangis...sampai la 1 ary dlm mimpi 2 aq tgh nangis,roh adk aq dtang,die peluk aq,die ckp," kakak,tolong,acik sakit,acik dlam sana kne pukul,api besar,tlong acik kakak," aq peluk adk aq msa 2 mcm xmo lpas,aq ngis3....aq usap tmpat adk aq sakit,adk aq peluk aq kemas sgt....Allah je tau perasaan aq mse 2...pastu adk aq ckap die xbleh lama....die mintak tolong lagi....die ckp sakit lg....aq tanya die mcm mne kakak blh tlong acik...die ckp.."kakak,tolong mengaji utk acik,tolong sedekahkan ayat2 al-quran untuk acik,acik syg kakak"...adk aq pon pergi...aq meraung...aq bgtau mak ayh aq mse 2...start dari 2 aq sedekahkan ayat2 al-quran utk adk aq...dlam mmpi 2 bkan aq xsedekahkn ayat al-quran..cuma jarang....xlama lepas 2,aq terjaga,mak aq kejutkan subuh....mimpi tu macam betul je....aq boleh rasa belakang adk aq yg berbirat kena sebat.....masa menulis ni aq terbayang-bayang je ap yg jadi dalam mimpi aq semalam sambil air mata aq xberenti mengalir....Allah....selamatkan adk aq,panjangkan usia dia...aq syg adk aq...dorang nyawa aq....


=mungkin ni jugak petanda,Allah nak aq selalu mengaji,selama ni,aq selalu mengaji,tapi kdg2 perasaan malas tu ad....kdg2 aq jarang baca,jrang bukak....aq lupa Al-Quran 2 penyelamat masa dalam kubur nanti....Allah......walaupun kdg2 org ckp mimpi ni mainan tido,tapi adakalanya mimpi ni bawa kebaikan....senang cerita,amik la pengajaran,ambik kebaikan,yg baik kita ikut,yg buruk,kita jauhkan.....Allah bagi aq cra ni utk insafkan aq...Allah,Allah,Allah....

Thursday, 25 September 2014

Seindah Bunga



Bunga yang cantik tidak semestinya menggambarkan indahnya perjalanan hidup bunga itu, terdetikkah dihati kita, hakikatnya adakalanya bunga itu terpaksa menahan panasnya mentari dan adakalanya terpaksa menahan dari dinginnya hujan, seperti juga manusia, tidak mudah menjadi cantik dan sempurna dimata manusia, jadi cukuplah hanya cantik dimata Tuhan, adakalanya ada manusia yang perlu melalui ranjau hidup yang berduri untuk menjadi cantik dan sempurna tanpa pengetahuan manusia yang lain....cukuplah menilai, terimalah seadanya seseorang manusia itu...itu lebih baik... :")





bunga yang akhirnya muncul setelah sekian lama menahan panasnya mentari dan dinginnya hujan..Subhanallah.....indah parasmu wahai bunga....





Terkadang aku alpa....lupa akan sampai nanti saat akhir bagiku...sesungguhnya aku manusia yg masih lalai.... :"(

Saturday, 6 September 2014

Malware disana sini..!!!!

Assalamualaikum...







#huh..baru je nk start blogwalking,jenjalan,membaca,tgok2,malware plak mngacau.....ingatkn aq sorg yg kne...rupanya2 dh rmai....adoi...malware2...mngacau sgguh pagiku yg indah ini....(T_T)

Tuesday, 19 August 2014

K.A.W.A.N



ASSALAMUALAIKUM





Kawan...dalam dunia ni semua orang ad kawan...ad macam2 jenis kawan kn....mcm2 peel....dalam sepanjang idup aq ni...dh macam2 jenis kawan aq jumpa...antaranya :




Kawan makan kawan

-Jenis yg mcm ni elok sepak je jatuh gaung,jenis yg naya kawan sendiri...dlam drama banyak la cenggini kn....ke ad jgak kt luar yg cenggitu (p rasanya mmg ad)...

Kawan yg susahku susahmu,susahmu sendirik tanggung

-Jenis ni mmg dah 'ber'ekor2' dh jumpa (maafkan bhsa yg xsedap 2),masa die susah,xleh makan,xde duet,sengkek,tsepit,sggup merayu2,menangis2 nk pnjam duet,mntak tlong,tapi bila kta susah,lalu berlaga hidung pn die dh xknal dh.

Kawan yg x mengenang budi & suka menabur fitnah & mengumpat kawan

-Jenis ni nak sama ngn yg atas 2..tapi yg ni terok ckit sbb die ad tmbah fitnah & umpat 2...kite buat baik kt die...tlong die,tapi belom sempat kita melangkah keluar,dorang dh buat fitnah,ckp kte itu,ini,mentang2 la kite ni xmcm die...pkai pon selekeh,kluar g beli mknan pn dikatanya dating,kuar ngn laki maksiat,kuar ngn pmpuan lesbian..hbis....nk kluar ngn sape? dh la bnda yg dipinjam xpulang,depan2 baik je,blakang kemain die...masa susah kemain drama air mata,ckp dh xde org nk tlg,bila ditolong,taik yg kau balas,apakah dosaku terhadapmu... :'(

Kawan baik

-Kawan yg selalu ad disaat susah dan senang,selalu membantu disaat kawan kesusahan,xmencaci,mengeji kawan,yg menjadi pendengar yg baik.Kawan yg selalu nasihat kita,bimbing kita.
Biasanya kawan baik ni jauh,jmpa masa stdy k,kje k,g obersea k....ad jgk yg dekat2 kn...xsemestinya jauhh baru jdi kwn baik,yedok...

Sahabat

-Sahabat ni yg paling special,mase susah sggup dtg jauh,sggup berhujan,berpanas tlg kita,yg mkn sepinggan,tido sebantal,yg blh ckp,"ketawa bersama menangis bersama,ku berharap kita mati pun bersama, (dh sesat ke lagu black pulak...huhuhu)"...dan jugak yg paling susah nk cari....xpenah lupakan kita,xpernah xingat kita wlau dh bertahun xjumpa,masih akrab mcm zaman dolu2,blh kata (boleh kata ye),one in a million lah....mmg ssh nk dpat kwn mcm ni...sahabat ni nk sama jgk mcm kwan baik,tapi sahabat ni lagi power r...hekhekhek..k x?huhuhu




*Blh kata dalam idup aq ni dh mcm2 jenis kawan,manusia yg aq jumpa...p pnat nk list pnjang2,n malas nk bebel pnjang2...nnti korang bosan....hehehehe..korang ad kawan jenis ap?

Wednesday, 6 August 2014

Monday, 4 August 2014

Please Dont Say U Love Me



Summer comes, winter fades
Here we are just the same
Don't need pressure, don't need change
Let's not give the game away

There used to be an empty space
A photograph without a face
But with your presence, and your grace
Everything falls into place

Just please don't say you love me
'Cause I might not say it back
Doesn't mean my heart stops skipping when you look at me like that
There's no need to worry when you see just where we're at
Just please don't say you love me
'Cause I might not say it back

Heavy words are hard to take
Under pressure precious things can break
And how we feel is hard to fake
So let's not give the game away

Just please don't say you love me
'Cause I might not say it back
Doesn't mean my heart stops skipping when you look at me like that
There's no need to worry when you see just where we're at
Just please don't say you love me
'Cause I might not say it back

And fools rush in
And I've been the fool before
This time I'm gonna slow it down
'Cause I think this could be more
The thing I'm looking for

Just please don't say you love me
'Cause I might not say it back
Doesn't mean my heart stops skipping when you look at me like that
There's no need to worry when you see just where we're at
Just please don't say you love me
'Cause I might not say it back

Please don't say you love me
'Cause I might not say it back
Doesn't mean my heart stops skipping when you look at me like that
There's no need to worry when you see just where we're at
Just please don't say you love me
'Cause I might not say it back

Just please don't say you love me
'Cause I might not say it back


*Syg X semestinya Cinta....

Monday, 14 July 2014

Menitis air mata saat melihat bayi ini diselamatkan....Allah,besarnya kekuasaanMu

Assalamualaikum..


Allah..besarnya kekuasaanMu...menitis air mata saat melihat video ni...trasa kerdil diriku ini...xdapat nk di fikirkan bagaimana bayi yg sekecil itu terselamat didalam runtuhan itu ya Allah...ya Allah...Kau hancurkanlah Israel yg telah menyeksa saudara2 ku ya Allah,Kau jahanamkanlah mereka,hancur leburkanlah mereka ya Allah...Allah,Allah,Allah...tiada lagi dayaku selain meminta darimu ya Allah..selamatkanlah saudara2 ku ya Allah...jika tumbang mereka,syahidkanlah mereka ya Allah...berikanlah syurgaMu ya Allah...sungguh aku meminta ya Allah....saudaraku...maafkanlah diriku kerana diri ini tidak mampu untuk bersamamu disana...Allah... :'(


video



*Did not own this video,video ni diambil dari fb,sama2lah kita mendoakan kesejahteraan saudara2 seislam kita disana...

Thursday, 19 June 2014

Entry Bergambar : Seputih Melati

Assalamualaikum


Xdapat dikenal pasti apakah spesis bunga nih,tah melati,tah melor,tah ap ke nama bunga ni tuan tanah pn xtau la...huhu..maklom la tuan tanah x 'expert' bab2 bunga nih..ambk gambar bunga tau la..huhuhu....bunga ni byk dkat umah arwah atok n nnek tuan tanah...hari tu pegi kejap,tgok byk plak bunga die...bunga ni wangi,tapi x terlalu kuat bau die,warna putih,daun hijau berkilat,kuntum bunga ni besar2 la jgk,mcm bunga ros g2...korang tau ni bunga ap?





















#Maaf gambar xcomey,guna fon cikai je...huhu (^^)

Wednesday, 18 June 2014

Wordless Wednesday : Chaos..!!!

Assalamualaikum





Betol2 hari yg memenatkan & memeningkan kepala seharian kat opis ary ni...mcm2 kerenah & perangai kena hadap....adoiiii...sakitnya kpla ni smua nk kne handle...klau lah blh terbang melayang2 kat pantai kn best..hukhukhukhuk.. (T^T)

Tuesday, 10 June 2014

Entry Bergambar

Assalamualaikum

Dah lame da tanah tuan tanah ni xdisiram,xdibaja,xditanam 'pokok' baru..huhuhu...agk sibuk dan ketandusan idea serta kekangan masa yg xmenentu (point yg pling penting adalah MALAS..kuikuikui)

Jadi hari ni tuan tanah xtau jgk nk bebel ap,bagi jela korang tgok hasil2 tangkapan tuan tanah nih...hobi tuan tanah ni ambik gmbar...maka,terciptalah gambar2 dibawah ni....ni tuan tanah copy paste je dari instagram tuan tanah...malas nk godek2 dlm folder..hehehehe

P/S : Mohon kerjasama,gmbar2 yg tertera hendaklah tidak diCOPY tanpa pengetahuan tuan tanah kerana ini adlah hasil ttik peluh tuan tanah tertonggeng,terconggok ambik gmbar2 nih...sape buat,DOSA ok..hehehehe

(non edit)

 (non edit)

(edit) 

 (edit)

 (edit-juz the frame)

 (edit)

 (non edit)

 (non edit)

 (non edit)

 (non edit)

 (edit)

 (edit)

 (non edit)

 (non edit)

 (non edit)

 (non edit)

 (edit-juz the frame)

 (non edit)

 (edit)

 (edit)

 (non edit)

 (edit)

 (non edit)

(non edit)



#Korang rasa antara edit ngn non edit,yg mne lgi ok? sape ad hobi tangkap2 gambar kte geng! :)


*kesemua gambar ditangkap menggunakan fon cikai sahaja,maaf ler pic xcomey...hikhikhik... :P